selvværd og selvtillid

Selvom selvværd og selvtillid begge afspejler hvordan man har det med sig selv, er der stor forskel på de to. Du kan sagtens have lavt selvværd, men have masser af selvtillid og omvendt.
Det kan godt føles som om man har lavt selvværd og selvtillid på nogle områder, mens man kan have det største selvværd og selvtillid på andre.

Hvad er Selvværd?

Selvværd anvendes i psykologien om et individs anerkendelse af sin egen værdi.
Det anvendes både om personlige egenskaber og om evnen til at præstere i arbejdslivet eller i konkurrencesituationer.
Selvværd handler om at have værdi som den, man er. 
Wikipedia

selvværd og selvtillid
Selvværd og selvtillid kan læres af alle

På baggrund af begrebet Selvværds lange historie, findes der mindst tre anerkendte definitioner på selvværd:

  1. Den oprindelige definition knytter selvværd til succes på livsområder, der anses for vigtige for at få en karriere. Den definition er kritiseret for at knytte begrebet til enkeltstående begivenheder eller forhold, som er ustabile, idet fiasko kan indtræde pludseligt.
  2. I 1960’erne definerede Morris Rosenberg selvværd som den enkeltes vurdering af sine personlige egenskaber og værdier. Det er den hyppigste definition, men den har det problem, at hovmod og andre negative former for selvværd ikke kan skelnes fra de positive.
  3. I 1969 formulerede Nathaniel Branden selvværd som “… oplevelsen af at være kompetent til at håndtere de grundlæggende udfordringer i livet og evnen til at føle sig værdig til at være lykkelig.

I dag ville vi sige, at det kun handler om oplevelse af eget værd som menneske, altså er selvværd er en fornemmelse af værdi, bare fordi man er til. Man kan ikke gøre noget for, at være mere eller mindre værdifuld, man har altid været værdifuld, siden man blev født.

Med andre ord, du er lige så meget værd som ALLE andre!

Hvad er Selvtillid?

Selvtillid er din tillid til dine evner. Selvtillid er en selvafvejning af hvor god eller dårlig man er til noget.
Typisk kan det at være ekstrem god til en ting, smitte af på ens selvtillid på andre områder.
Hvis man f.eks. er dygtig til rundbold, vil man selv om man aldrig har spillet langbold eller baseball, have en tro på at man vil være god til det, hvis man prøvede det.

Selvtillid kan altså være baseret på erfaring eller mangel på samme.

Lavt selvværd + Lav Selvtillid:

Kombinationen af lavt selvværd og lav selvtillid, er meget populær blandt mennesker i alle aldre.
Den er bestemt ikke kun forbeholdt unge mennesker, selv om mange heldigvis får lagt det på hylden efterhånden som de bliver ældre.

Det er vigtigt at slå fast, at du ikke er mindre værd blot fordi der har et mindreværdskomplex.
Så det første du kan gøre er, at stoppe med at bebrejde dig selv, at du føler at du er mindre værd og mangler selvtillid. Det er helt normalt, indtil du får hjælp til, at se anderledes på det hele.
Hjælpen kan enten komme uden man ved det, fordi man pludselig opdager noget man er god til, eller blot indser, at man altid har været god til en eller flere ting.

Du kan styrke selvværd og selvtillid med en Life Coach, via foredrag eller selvstudie i personlig udvikling.

Højt selvværd og lav selvtillid:

Man kan sagtens have et højt selvværd, men en lav selvtillid.
Det betyder reelt, at du har en god sund ide om hvem du er som menneske, men tror ikke på du er god til noget. Det lyder måske underligt, at man kan have det godt med sig selv og forstå, at man er lige så meget værd som alle andre, når man ikke tror man dur til noget.

Det kommer med vores opvækst, for hvis alle omkring os har behandlet os med kærlighed og respekt, uanset hvor gode vi har været til skole eller sport, så får vi et højt selvværd. Dette er på trods af, at vi er klar over, at vi hverken er den bedste til at stave, regne eller gribe en bold.

selvværd og selvtillid kan læres af alle
selvværd og selvtillid

Her er det vigtigt at huske på, at øvelse gør mester. Jeg var personligt ikke god til at stave, da jeg gik i skole og du er måske allerede faldet over nogle stave og slå fejl her på siden, selv om der er stavekontrol.
Alligevel så har du fundet denne artikel, sikkert via google, som har ment, at dette var en af de bedste artikler til at løse det du søgte efter.

På den måde er min selvtillidt blevet styrket gennem årene, hvilket igen har fået mig til, at skrive (øve mig endnu mere) og derfor bliver selvtillidt en selvforstærkende process.

Lavt selvværd og høj selvtillid:

Førhen sagde kaldte man det for “12-tals piger”, men i dag kan vi sige 12-tals personer og så er de fleste nok stadig med på hvad vi taler om. Rigtig mange i denne kategori, har et liv hvor det ser ud til at de har styr på det shit, men under overfladen er der kaos, måske selvskade (anoreksi, bulimi, cutting sov.)
Har du det sådan skal du kontakte en psykolog!

Det er ikke meningen at du skal gå og have det skidt, lykken kommer ikke hvis du taber et kilo mere, eller får 12 til næste eksamen. livsglæde og sjælefred bør være det vigtigste at stræbe efter i et hvert menneskes liv, og det kommer ikke af at opnå den næste succes, men af at nå frem til forståelsen af, at du er lige så meget værd som alle andre, hvad enten du fik 12 eller 2 til din seneste eksamen.

Sådan får det bedre selvværd og selvtillid!

Først og fremmest, så gælder det samme her som ved førstehjælp.
Stands Ulykken!
Det lyder måske svært, og det kan også kræve øvelse. Men det koster intet og der er ingen der ved du gør det, så der er ingen der kan grine af dig eller dømme dig fordi du forsøger.

Med “stands ulykken” mener jeg, stop med at give dig selv endnu mindre selvværd og selvtillid, ved at sige ting som “det er også fordi jeg har dårligt selvværd”, for faktum er, at du har hverken godt eller dårligt selvværd, du har bare selvværd.
Hvis du begynder, at bruge “det er også fordi jeg har dårligt selvværd”, så er det en undskyldning for ikke at gøre et eller andet. Det er bedre for dig og dit selvværd, hvis du bare siger “jeg har ikke lyst”.
Hvis folk så presser på, kan du sige “Nej tak, og vær sød at respekter, at det ikke er for mig”.

Nu ved jeg godt, at der er nogle af dem der læser det her, der næsten faldt ned af stolen.
Ja det er tilladt at sige nej tak, man behøver ikke have en grund, hvis du ikke har lyst, så har du ikke lyst.

Afslutningsvis om selvværd og selvtillid:

Dit selvværd og selvtillid kan gå op og ned hele livet, men med en bedre forståelse af hvad der giver bedre selvværd eller mere selvtillid, så kan vi nemmere holde begge dele oppe, selv når livet vil have os til at tro at vi er mindre værd.

Jeg håber at denne artikel har hjulpet dig, at du både har fundet inspiration og at du kan bruge det til noget i din hverdag. Husk på, at de der jagter likes og poster filter billeder på instagram, typisk har lavt selvværd og ikke det perfekte liv, som deres sociale medie liv giver udtryk for.

Har du brug for en hjemmeside som den her, enten til din hobby eller fordi du vil starte som selvstændig, så laver jeg hjemmesider til fornuftige priser.

Hej Jeg hedder Tim Johansen, er født i ’75, er uddannet Elektriker, IT-Teknolog og NLP Master Coach.

Jeg har hjemmesiden her, coachtim.dk, Personligpower.dk, Fritidsliv.dk, Ravjagt.dk og Lostyogi.com.
For ud over el faget, så har jeg altid intresseret mig for computere, internet og ikke mindst hvordan man tjener penge online.

Carbon3.dk er hvor jeg deler ud af den viden jeg har akumuleret siden start 90’erne indenfor IT generelt og hjemmesider.
Jeg har de sidste mange år fokuseret på wordpress hjemmesider, hvilket også er de eneste jeg tilbyder at lave.

Categories:

Tags:

Comments are closed